Gyümölcskenyér
200 g mazsola, 200 g hámozott mandula, 2 ek. kristálycukor, 200 g datolya, 200 g aszalt füge, 400 g finomliszt, 400 g margarin, 400 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 8 tojás, 1 kk. sütőpor, 3 ek. rum, szóráshoz vaníliás cukor
A mazsolát beáztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, durvára vágjuk. A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt apróra vagdaljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, és megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel , és az egészet összekeverjük. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként a tojásokkal. Apránként hozzáadjuk, lyukas fakanállal, kíméletesen belekeverjük a lisztet, a vágott gyümölcsöket, végül a rumot.
3 négyszögletes, 25-26 cm hosszú, 1-1,2 l űrtartalmú kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, és közepes tűznél, 50-60 percig sütjük. A teteje egy kissé majd megreped, nem baj ez a természete, de ha nagyon pirulna, betakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral, és szép vékonyan szeleteljük. Frissen kicsit morzsalékos, néhány nap múlva az igazi. Fóliába csomagolva tároljuk, hűvös helyen 2-3 hétig is eláll és egyre finomabb lesz.
Én még szoktam beletenni darabokra vágott diót, mogyorót, étcsokit.
Gyümölcskenyér
Forum rules
A Receptek fórumban minden egyes új receptet egy-egy új témaként írj be, hogy áttekinthető legyen.
Témának írd be a recept nevét!
A Receptek fórumban minden egyes új receptet egy-egy új témaként írj be, hogy áttekinthető legyen.
Témának írd be a recept nevét!
Re: Gyümölcskenyér
Ez kicsit más recept, mint amit én szoktam csinálni. Az enyémben a dión, mazsolán és tetszőleges aszalt gyümiken túl, tojás, liszt, sütőpor, cukor és egy kis tejföl szerepel. Az arányokra fejből most nem emlékszem, de ha igény van rá utánanézek.
Vannak dolgok, amiket egyedül nem lehet megcsinálni.
De legalábbis sokkal-sokkal nehezebb.
De legalábbis sokkal-sokkal nehezebb.
-
Re: Gyümölcskenyér
Biztos finom lehet, én is kipróbálom