Gondod van, érdekel valami? Tedd fel kérdésed.
Ha tudunk segítünk, megosztjuk veled tapaszatalatainkat a cipőválasztástól az edzésekig.
Segítségre van szükséged?
Re: Segítségre van szükséged?
Sziasztok!
Nem tudom, hátha ide is illik a kérdésem amit a nike+ fórumon már feltettem, idézem:
"Vettem egy nike sport kit csomagot ipod nano-hoz, az lenne a kérdésem, hogy az edzésprogram átvihető-e az ipod nanora?
A kérdés azért lényeges mert kezdő futó vagyok és a nike edzés program azt írja elő, hogy 3 percet fussak és 5-öt gyalogoljak.
Nekem elég furcsának tűnik hogy esetleg állandóan az órámat kell lesnem...
Logikus lenne ha az ipod figyelmeztetne a "ritmus váltásokra".
Szóval a konkrét kérdés, áttölthető a nike edzés program az ipodra? és ha igen akkor miként?
Választ előre is köszönöm.
Ui.: sajnos nem tudok angolul és a nike oldalán ezért nem tudtam információhoz jutni."
Nem tudom, hátha ide is illik a kérdésem amit a nike+ fórumon már feltettem, idézem:
"Vettem egy nike sport kit csomagot ipod nano-hoz, az lenne a kérdésem, hogy az edzésprogram átvihető-e az ipod nanora?
A kérdés azért lényeges mert kezdő futó vagyok és a nike edzés program azt írja elő, hogy 3 percet fussak és 5-öt gyalogoljak.
Nekem elég furcsának tűnik hogy esetleg állandóan az órámat kell lesnem...
Logikus lenne ha az ipod figyelmeztetne a "ritmus váltásokra".
Szóval a konkrét kérdés, áttölthető a nike edzés program az ipodra? és ha igen akkor miként?
Választ előre is köszönöm.
Ui.: sajnos nem tudok angolul és a nike oldalán ezért nem tudtam információhoz jutni."
-
Sziasztok!
GPS órát tervezek venni,mert terepen futok,és szeretném mérni az időt és a távolságot.
Milyen típusokat tudnátok ajánlani?
Sajnos nincs rá túl sok pénzem....
GPS órát tervezek venni,mert terepen futok,és szeretném mérni az időt és a távolságot.
Milyen típusokat tudnátok ajánlani?
Sajnos nincs rá túl sok pénzem....
Garmin Forerunner 305 ? Régen 100e forint volt az ára, most az ebay.hu -n 37500 szállítással...
-
Sziasztok!
Tavaly nyáron kezdtem el futni a szigeten szóval elég kezdő vagyok a témában.
Szeretném ésszel csinálni a dolgot, illetve pulzusméréssel kontrollálni az edzéseket.
Valaki össze tudná foglalni nekem röviden, hogy mire kell odafigyelni pulzusmérésnél, hogyan tudok fejlődni?
Előre is köszi a segítségetek.
Roland
Tavaly nyáron kezdtem el futni a szigeten szóval elég kezdő vagyok a témában.
Szeretném ésszel csinálni a dolgot, illetve pulzusméréssel kontrollálni az edzéseket.
Valaki össze tudná foglalni nekem röviden, hogy mire kell odafigyelni pulzusmérésnél, hogyan tudok fejlődni?
Előre is köszi a segítségetek.
Roland
Szia Roland!
Nem írtad, hogy miben szeretnél fejlődni: sebesség, távolság..
Nagyon nagy vonalakban:
Ne fusd mindig ugyanazt a távot ugyanazon ( kezdőknél gyakran max ami a csövön kifér) sebességgel, azaz
váltogasd a futásaid: legyen könnyű, hosszú, fartlek iramjáték, piramis / harmadoló, terep és sík, ...
Pulzus, pulzusmérés
Teljesítmény növléshez legjobb ha aerob - anaerob zóna határán futsz.
Kiinudlónak:
"A pulzusmérés az egyszerűbben megoldható. Három fő pulzuszóna van : aerob, anaerob és maximum. Ezeket a zónákat alábbi módszerrel lehet kiszámolni:
Nézzük egy 25 éves sportoló példáját:
Kalkulált maximum pulzus:
220 - életkor= (220-25)= 195
Munkapulzus:
Maxpulzus - Nyugalmi pulzus (ez esetünkben 52, de kevésbé edzett embereknél ez 60-65 körül lehet) 195-52 = 143
A nyugalmi pulzust ébredési pulzusnak is szokás nevezni, mert ébredés után kell mérni, még mielőtt felülnénk az ágyban.
Aerob pulzus zóna:
Munkapulzus x 0.6 + Nyugalmipulzus = 138
Munkapulzus x 0.8 + Nyugalmipulzus = 166
Anaerob pulzus zóna:
Munkapulzus x 0.9 + Nyugalmipulzus = 181
Munkapulzus x 0.95 + Nyugalmipulzus = 188
Az edzettség növekedésével egyre intenzívebb mozgás vagy erőkifejtés szükséges az anaerob tartományú anyagcsere fenntartásához."
A képletben a legnagyobb hibalehetőség és szórás a max pulzus meghatározásánál van, azt legjobb ha azt kiméred. Természetesen a nyugalmit is ki kell mérni, de az jóval egyszerűbb feladat.
Kezdőként hogyan érhetsz el a legnagyobb sikereket a pulzusmérővel? Meghatározod, mi az a pulzus (tapasztalati úton), amin a félmaratont, maratont végig tudod futni és nem futod el a verseny elejét.. (a pulzus nem egyenletes egész idő alatt, a verseny vége felé már növekszik).
A zónákat lehet tudományosabban és biztosabban is meghatározni a laborban , ma már sok cég kínál rá megoldást.
Nem írtad, hogy miben szeretnél fejlődni: sebesség, távolság..
Nagyon nagy vonalakban:
Ne fusd mindig ugyanazt a távot ugyanazon ( kezdőknél gyakran max ami a csövön kifér) sebességgel, azaz
váltogasd a futásaid: legyen könnyű, hosszú, fartlek iramjáték, piramis / harmadoló, terep és sík, ...
Pulzus, pulzusmérés
Teljesítmény növléshez legjobb ha aerob - anaerob zóna határán futsz.
Kiinudlónak:
"A pulzusmérés az egyszerűbben megoldható. Három fő pulzuszóna van : aerob, anaerob és maximum. Ezeket a zónákat alábbi módszerrel lehet kiszámolni:
Nézzük egy 25 éves sportoló példáját:
Kalkulált maximum pulzus:
220 - életkor= (220-25)= 195
Munkapulzus:
Maxpulzus - Nyugalmi pulzus (ez esetünkben 52, de kevésbé edzett embereknél ez 60-65 körül lehet) 195-52 = 143
A nyugalmi pulzust ébredési pulzusnak is szokás nevezni, mert ébredés után kell mérni, még mielőtt felülnénk az ágyban.
Aerob pulzus zóna:
Munkapulzus x 0.6 + Nyugalmipulzus = 138
Munkapulzus x 0.8 + Nyugalmipulzus = 166
Anaerob pulzus zóna:
Munkapulzus x 0.9 + Nyugalmipulzus = 181
Munkapulzus x 0.95 + Nyugalmipulzus = 188
Az edzettség növekedésével egyre intenzívebb mozgás vagy erőkifejtés szükséges az anaerob tartományú anyagcsere fenntartásához."
A képletben a legnagyobb hibalehetőség és szórás a max pulzus meghatározásánál van, azt legjobb ha azt kiméred. Természetesen a nyugalmit is ki kell mérni, de az jóval egyszerűbb feladat.
Kezdőként hogyan érhetsz el a legnagyobb sikereket a pulzusmérővel? Meghatározod, mi az a pulzus (tapasztalati úton), amin a félmaratont, maratont végig tudod futni és nem futod el a verseny elejét.. (a pulzus nem egyenletes egész idő alatt, a verseny vége felé már növekszik).
A zónákat lehet tudományosabban és biztosabban is meghatározni a laborban , ma már sok cég kínál rá megoldást.
-
Köszönöm Gabesz a kimerítő választ, hasznát fogom venni az biztos.
Mind sebességben de inkább távolságban és állóképességben szeretnék fejlődni.
Heti 2-3 alkalommal, 30-40 perces edzés szerinted elegendő?
A napokban próbálom beszerezni a pulzusmérőmet, én egy Sigma PC 25.10-es és egy Polar FS3C között vacilálok, te melyiket ajánlanád?
Mind sebességben de inkább távolságban és állóképességben szeretnék fejlődni.
Heti 2-3 alkalommal, 30-40 perces edzés szerinted elegendő?
A napokban próbálom beszerezni a pulzusmérőmet, én egy Sigma PC 25.10-es és egy Polar FS3C között vacilálok, te melyiket ajánlanád?
Roland, az edzés mennyiség elegendő, tavasszal emelheted háromra is (amiből egy az laza futás).
Órák: azonos ár (16e körül), azonos tudás. Bármelyik jó lehet.
Esetleg még olyan szempontból kereskednék, hogy mennyivel lenne drágább egy olyan, amin az edzés adatok utólag a számítógépre letölthető és kiértékelhető.
Órák: azonos ár (16e körül), azonos tudás. Bármelyik jó lehet.
Esetleg még olyan szempontból kereskednék, hogy mennyivel lenne drágább egy olyan, amin az edzés adatok utólag a számítógépre letölthető és kiértékelhető.
Sziasztok!
Két hónapja kezdtem intenzíven futni. Hetente 3 vagy 4 alkalommal. 5-8 kilit.
elméletileg normál lábam van (nem dől se kifelé, sem befelé ). Viszont a bal bokám elől meg szokott fájdulni. De ez általában csak a pihenő napokon jelentkezik. Ezenkívűl gyakran zsibbad, és begörcsöl. Mi lehet a gond? Én már arra is gondoltam, hogy lehet túl szorosra húzom a cipőfűzőt?
A másik dolog, hogy szeretnék szeptemberben félmaratont futni. Ha vannak ez ügyben jó tanácsok, esetleg edzőpartner, az nagyon jó lenne.
Előre is köszi
Mindenkinek jó futást
Két hónapja kezdtem intenzíven futni. Hetente 3 vagy 4 alkalommal. 5-8 kilit.
elméletileg normál lábam van (nem dől se kifelé, sem befelé ). Viszont a bal bokám elől meg szokott fájdulni. De ez általában csak a pihenő napokon jelentkezik. Ezenkívűl gyakran zsibbad, és begörcsöl. Mi lehet a gond? Én már arra is gondoltam, hogy lehet túl szorosra húzom a cipőfűzőt?
A másik dolog, hogy szeretnék szeptemberben félmaratont futni. Ha vannak ez ügyben jó tanácsok, esetleg edzőpartner, az nagyon jó lenne.
Előre is köszi
Mindenkinek jó futást
Zirmus, a túl szorosra kötött cipőfűző már nekem is okozott gondokat: lábfejem fájt tőle és zsibadt (rossz vérellátás). A futócipőt csak a sprinterek szokták nagyon szorosra kötni. Lazítsd ki annyira, hogy a sarkad még stabil maradjon és ne csúszkáljon.
Félmaratonon akkor indulj el, ha edzés képpen sikerrel teljesítel egy 15-17 kilométeres távot.
Edzéstervek:
félmaratoni edzésterv.
Illteve itt is találsz még: Nike edzéstervek. A 2 órán belülit nézd meg és a hátralevő hetek számától kezd.
Írd meg , hogy hol futsz, úgy könnyebb lesz futótársat találnod!
Félmaratonon akkor indulj el, ha edzés képpen sikerrel teljesítel egy 15-17 kilométeres távot.
Edzéstervek:
félmaratoni edzésterv.
Illteve itt is találsz még: Nike edzéstervek. A 2 órán belülit nézd meg és a hátralevő hetek számától kezd.
Írd meg , hogy hol futsz, úgy könnyebb lesz futótársat találnod!