Gyümölcskenyér
Posted: 2008 Feb 03 Sun, 2:33 pm
Gyümölcskenyér
200 g mazsola, 200 g hámozott mandula, 2 ek. kristálycukor, 200 g datolya, 200 g aszalt füge, 400 g finomliszt, 400 g margarin, 400 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 8 tojás, 1 kk. sütőpor, 3 ek. rum, szóráshoz vaníliás cukor
A mazsolát beáztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, durvára vágjuk. A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt apróra vagdaljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, és megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel , és az egészet összekeverjük. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként a tojásokkal. Apránként hozzáadjuk, lyukas fakanállal, kíméletesen belekeverjük a lisztet, a vágott gyümölcsöket, végül a rumot.
3 négyszögletes, 25-26 cm hosszú, 1-1,2 l űrtartalmú kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, és közepes tűznél, 50-60 percig sütjük. A teteje egy kissé majd megreped, nem baj ez a természete, de ha nagyon pirulna, betakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral, és szép vékonyan szeleteljük. Frissen kicsit morzsalékos, néhány nap múlva az igazi. Fóliába csomagolva tároljuk, hűvös helyen 2-3 hétig is eláll és egyre finomabb lesz.
Én még szoktam beletenni darabokra vágott diót, mogyorót, étcsokit.
200 g mazsola, 200 g hámozott mandula, 2 ek. kristálycukor, 200 g datolya, 200 g aszalt füge, 400 g finomliszt, 400 g margarin, 400 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 8 tojás, 1 kk. sütőpor, 3 ek. rum, szóráshoz vaníliás cukor
A mazsolát beáztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, durvára vágjuk. A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt apróra vagdaljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, és megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel , és az egészet összekeverjük. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként a tojásokkal. Apránként hozzáadjuk, lyukas fakanállal, kíméletesen belekeverjük a lisztet, a vágott gyümölcsöket, végül a rumot.
3 négyszögletes, 25-26 cm hosszú, 1-1,2 l űrtartalmú kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, és közepes tűznél, 50-60 percig sütjük. A teteje egy kissé majd megreped, nem baj ez a természete, de ha nagyon pirulna, betakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral, és szép vékonyan szeleteljük. Frissen kicsit morzsalékos, néhány nap múlva az igazi. Fóliába csomagolva tároljuk, hűvös helyen 2-3 hétig is eláll és egyre finomabb lesz.
Én még szoktam beletenni darabokra vágott diót, mogyorót, étcsokit.