Page 1 of 1

Gyümölcskenyér

Posted: 2008 Feb 03 Sun, 2:33 pm
by icu
Gyümölcskenyér

200 g mazsola, 200 g hámozott mandula, 2 ek. kristálycukor, 200 g datolya, 200 g aszalt füge, 400 g finomliszt, 400 g margarin, 400 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 8 tojás, 1 kk. sütőpor, 3 ek. rum, szóráshoz vaníliás cukor

A mazsolát beáztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, durvára vágjuk. A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt apróra vagdaljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, és megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel , és az egészet összekeverjük. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy jó nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként a tojásokkal. Apránként hozzáadjuk, lyukas fakanállal, kíméletesen belekeverjük a lisztet, a vágott gyümölcsöket, végül a rumot.
3 négyszögletes, 25-26 cm hosszú, 1-1,2 l űrtartalmú kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, és közepes tűznél, 50-60 percig sütjük. A teteje egy kissé majd megreped, nem baj ez a természete, de ha nagyon pirulna, betakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral, és szép vékonyan szeleteljük. Frissen kicsit morzsalékos, néhány nap múlva az igazi. Fóliába csomagolva tároljuk, hűvös helyen 2-3 hétig is eláll és egyre finomabb lesz.

Én még szoktam beletenni darabokra vágott diót, mogyorót, étcsokit.

Re: Gyümölcskenyér

Posted: 2008 Feb 05 Tue, 9:23 pm
by Manó
Ez kicsit más recept, mint amit én szoktam csinálni. Az enyémben a dión, mazsolán és tetszőleges aszalt gyümiken túl, tojás, liszt, sütőpor, cukor és egy kis tejföl szerepel. Az arányokra fejből most nem emlékszem, de ha igény van rá utánanézek. :)

Re: Gyümölcskenyér

Posted: 2012 Dec 05 Wed, 9:07 am
by lmariann85
Biztos finom lehet, én is kipróbálom :)