esztergomi orgona -- Nagyboldogasszony és Szent Adalbert prímási főszékesegyház (esztergomi bazilika)

Az esztergomi Szent Adalbert Főszékesegyház orgonáját Ludwig Mooser építette. 1856. augusztus 31-én avatták fel.

Első | Előző kép | Következő kép | Utolsó | Esztergom kisképek


Az esztergomi bazilika orgonája Orgona Nagyboldogasszony és Szent Adalbert prímási főszékesegyház

Az esztergomi bazilika orgonája

2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Az orgona története

Eredetileg mechanikus csúszkaládás, hárommanuálos és kb. 46 regiszteres volt. A harmadik manuál mechanikus kúpláda szerkezetben épült, redőnyben volt, és keskeny vízszintes redőnylevelekkel rendelkezett; egy harmóniumsípsor volt beleépítve, melynek claveoline volt a neve, és a játszóasztalban helyezkedett el. Az orgona hangképe az 1800-as évek közepének Salzburg környéki hatását idézte, mivel az építőmester innen hozta tudományát Magyarországra.

Az orgona elkészülte után viszonylag jól funkcionált, voltak viszont légellátási és mechanikabeli problémái. Később az állapota megromlott; az első világháborúban nagymértékben károsodott, a homlokzati sípjait háborús célra rekvirálták. Ezeket 1924-ben pótolták. A második világháborúban a Mooser orgona erősen megsérült, ezért egy pneumatikus kúpládás orgonát építettek a jelenlegi orgonaház oldalába, amely két manuállal rendelkezett. Az 1970-es évek közepe óta Baróti István a székesegyház orgonistája, aki megalkotta az orgona diszpozícióját, valamint megmentette az utókor számára a régi Mooser-orgona megmaradt sípsorait.

Az organa


A jelenlegi diszpozíció 146 regisztert tartalmaz, melyek öt manuálon vannak elosztva. Szerkezete elektromos csúszkaláda, 100 000 soros Setzer-kombinációval rendelkezik. Jelenleg 80 regiszter működik; építése jelenleg is folyamatban van. Mooser hat regiszteres kúpládája, Bourdon 16' nyitott fasípsora, stb. vár beépítésre.

Dunaparti Futópartik Esztergom esztergomi képek