Tisztelt Gyógytornász, és fórumtársak,
Egy kis segítséget szeretnék kérni. 29 éves vagyok, és rendszeresen visszatérő bokaszalag problémákkal küzdök. Fél éve kezdtem el kocogni/futni, és rendszeresen kényszerpihenőkre vagyok ítélve. Kényelmes tempóban szoktam heti 3*60 percet ( alkalmanként 9-11 km) kocogni -mostanában már futópadon a hűvös idő miatt. A problémám az, hogy a tempó kényelmes, tüdővel bírom, és az izomzatomon sem érzem, hogy nagyon elfáradna a futások végén, viszont 1-3 hét után rendszeresen megfájdul a jobb lábam bokacsont alatti része. A fájdalom kívül és belül is jelentkezik, és a sarkamon is érzem, és a bokacsont alatti rész be szokott dagadni. Alig bírok lépni vele. Pár hét pihenő, nyújtás, aztán helyre jön. Majd ismét jön 1-2 hét amikor tudok vele futni, aztán ismét jelentkezik a fájdalom. Enyhén pronáló lábam van. A futócipőmet a vizes talpteszt alapján vásároltam (Asics Zaraca 2). Az előző cipőmmel is hasonló gondokkal küzdöttem... A futások előtt be szoktam melegíteni, és a végén is lenyújtok. Az első és utolsó 5-10 percet nagyon lassú tempóban szoktam futni. 3 nappal ezelőtt is jelentkezett ez a probléma. Másnap minden szabad percemben nyújtottam a szalagokat, és a fájdalom mérséklődött. Ezért tegnap ismét kocogtam egy kicsit, de 45 perc után olyannyira felerősödött, hogy abba hagytam az aznapra tervezett edzést, és hazabattyogtam. Ma reggel nem bírtam ráállni, úgyhogy a Traumatológián kezdtem a napot és kaptam egy bokarögzítőt, és azt mondták, hogy 2 hét kényszerpihenő ismét. A röntgen alapján a bokaszalagjaim eléggé el vannak használódva- az orvos szerint. Azt mondta, hogy ezt vissza nem lehet építeni, műteni sem lehet. A fásliban futás lehet alternatíva, illetve van valamilyen tapasz amivel lehet kezelni (állítólag felragasztják két hétre és amíg fent van, átveszi a szalagok munkáját, így azok addig tudnak erősödni). A problémám az, hogy nem rég kezdtem ezt a sportot, és a szerelmese lettem. Olyan megoldásra lenne szükségem, amivel tudom erősíteni a szalagokat, mert szeretnék nagyobb távokat, gyorsabb tempóban futni! Valamilyen tanácsot tudna/tudnának adni?
A segítséget előre is köszönöm!
Tisztelettel: Szaggi'
Bokaszalag problémák
Forum rules
Lábterápia.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz.
aki válaszol: Hollós Barna humánkineziológus
Lábterápia.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz.
aki válaszol: Hollós Barna humánkineziológus
- Éngyógytornám
Re: Bokaszalag problémák
Kedves Szaggi!
Jó és nem egyedi kérdés, hogy mit lehet ilyenkor tenni.
Tapasztalatom szerint a kulcs nem a futásban van. Hanem a futás mellett végzett tréningben. Olyan propricepció és agilitás fejlesztő mozgásprogramot kellene végezni, ahol folyamatos, változatos reagálásra van kényszerítve nemcsak a boka, láb hanem az egész test. Leginkább így tudja mégiscsak erősíteni a szalagokat, de főleg az izomzatot. Az egész test dolgoztatása a tartás miatt fontos, ezzel felkészülve, hogy futás közben a relatíve monoton terhelés alatt is képes legyen a törzset optomális helyzetben tartani. A nem megfelelő testtartás szintén extrém terhelést jelent a bokára, lábra is.
Tehát a futásra nem csak futással kell felkészíteni magunkat! Persze jó ezt is fokozatosan felépíteni, személyre szabottan végezni.
Drukkolok Önnek és kívánom, hogy legyen sok öröme a futásban! Üdvözlettel:
Jó és nem egyedi kérdés, hogy mit lehet ilyenkor tenni.
Tapasztalatom szerint a kulcs nem a futásban van. Hanem a futás mellett végzett tréningben. Olyan propricepció és agilitás fejlesztő mozgásprogramot kellene végezni, ahol folyamatos, változatos reagálásra van kényszerítve nemcsak a boka, láb hanem az egész test. Leginkább így tudja mégiscsak erősíteni a szalagokat, de főleg az izomzatot. Az egész test dolgoztatása a tartás miatt fontos, ezzel felkészülve, hogy futás közben a relatíve monoton terhelés alatt is képes legyen a törzset optomális helyzetben tartani. A nem megfelelő testtartás szintén extrém terhelést jelent a bokára, lábra is.
Tehát a futásra nem csak futással kell felkészíteni magunkat! Persze jó ezt is fokozatosan felépíteni, személyre szabottan végezni.
Drukkolok Önnek és kívánom, hogy legyen sok öröme a futásban! Üdvözlettel:
- Éngyógytornám
Még egy gondolat az előzőhöz.
Igen, tényleg van olyan szalag (kinesiotape, speciális esetekben sporttape) ami javíthatja a komfortérzetet, növelheti a stabilitást stb. Magam is alkalmazom és sok jó visszajelzés érkezett már. De ez semmiképp nem pótolja vagy helyettesíti az előzőekben írtakat.
Igen, tényleg van olyan szalag (kinesiotape, speciális esetekben sporttape) ami javíthatja a komfortérzetet, növelheti a stabilitást stb. Magam is alkalmazom és sok jó visszajelzés érkezett már. De ez semmiképp nem pótolja vagy helyettesíti az előzőekben írtakat.
Kedves Barna,
Köszönöm a tanácsát! Január első hetében elkezdtem súlyzós edzéseket végezni, és heti 3* 1 km-ről indítottam a futást. Majd minden héten növeltem (3* 2km, 3* 3 km, ...3* 5 km). Még nagyobb hangsúlyt fektetek a bemelegítésre és a nyújtásra. Ezen a héten kezdtem el egy 8 hetes félmaratoni edzéstervet. Tegnap volt egy 8 km-es táv nagyon kényelmes tempóban, és lekopogom, de eddig nincs semmi baj. A súlyzós edzés megmarad heti 1x-i alkalommal. Remélem minden így is marad és többet nem szembesülök ezzel a problémával.
Üdvözlettel: Szaggi
Köszönöm a tanácsát! Január első hetében elkezdtem súlyzós edzéseket végezni, és heti 3* 1 km-ről indítottam a futást. Majd minden héten növeltem (3* 2km, 3* 3 km, ...3* 5 km). Még nagyobb hangsúlyt fektetek a bemelegítésre és a nyújtásra. Ezen a héten kezdtem el egy 8 hetes félmaratoni edzéstervet. Tegnap volt egy 8 km-es táv nagyon kényelmes tempóban, és lekopogom, de eddig nincs semmi baj. A súlyzós edzés megmarad heti 1x-i alkalommal. Remélem minden így is marad és többet nem szembesülök ezzel a problémával.
Üdvözlettel: Szaggi
- Éngyógytornám
Kedves Szaggi!
Örülök neki. Jó edzést, üdv:
Örülök neki. Jó edzést, üdv:
Dear Physiotherapist, and forum mates, I would like to ask for a little help. I'm 29 years old, and I fight regularly recurring ankle ligament problems.
Nawaz
- Éngyógytornám
Dear Navaz!
I would like to suggest meeting with a physiotherapist. There are many possible causes behind your problem. He or she could reveal them and treating them with appropriate methods.
http://www.engyogytornam.hu/foot-therap ... -barnabas/
Sincerely,
I would like to suggest meeting with a physiotherapist. There are many possible causes behind your problem. He or she could reveal them and treating them with appropriate methods.
http://www.engyogytornam.hu/foot-therap ... -barnabas/
Sincerely,
-
Helló! 2014. December 1.-én volt egy részleges bokaszalag szakadásom (teremfocin aláfordult a bokám). Az orvos bokarögzítőt írt csak fel, amit 6 hétig kellett hordanom, műtét nem volt. Ez idő alatt szinte alig terheltem a bokám. Az utolsó 2-3 hétben keztem el vele csak sétálni. Miután letelt a 6 hét, 10 alkalmas, egyéni, száraz gyógytornára küldött el a doktor, de ez után is voltak fájdalmaim. Főleg achilles , és a lábfej feletti inak tájékán, és a mai napig nem múlt el. Ínhüvelygyulladást állapított meg az orvos. Mit javasoltok?
- Éngyógytornám
Kedves Krisztián!
Nem tudom, hogy mások mit javasolnak de én azt, hogy keress valakit aki szépen vissza tud vezetni a teremfociba
Rengeteg manuális technika, kinesiotape, propricepció és agilitás fejlesztő gyakorlat van amiket egyénre szabottan kellene most adagolni neked. Ha valóban gyulladás is fenn áll, pláne jó lenne ha valakivel együtt dolgoznál. A jó hírem az, hogy kijöhetsz ebből a dologból úgy, hogy bizonyos szempontból ügyesebb, ellenállóbb bokával rendelkezel mint a sérülés előtt.
Az interneten lehet nagyon jó alapelveket és őszinte beszámolókat találni amik segíthetnek megérteni, hogy mi történik most a bokáddal és kb. hol tartasz a gyógyulás útján. Nem beszélve a motivációról
De személyes rád szabott rehabilitációs programot nem tud adni!
Gyors gyógyulást, üdv:
Nem tudom, hogy mások mit javasolnak de én azt, hogy keress valakit aki szépen vissza tud vezetni a teremfociba
Rengeteg manuális technika, kinesiotape, propricepció és agilitás fejlesztő gyakorlat van amiket egyénre szabottan kellene most adagolni neked. Ha valóban gyulladás is fenn áll, pláne jó lenne ha valakivel együtt dolgoznál. A jó hírem az, hogy kijöhetsz ebből a dologból úgy, hogy bizonyos szempontból ügyesebb, ellenállóbb bokával rendelkezel mint a sérülés előtt.
Az interneten lehet nagyon jó alapelveket és őszinte beszámolókat találni amik segíthetnek megérteni, hogy mi történik most a bokáddal és kb. hol tartasz a gyógyulás útján. Nem beszélve a motivációról
De személyes rád szabott rehabilitációs programot nem tud adni!
Gyors gyógyulást, üdv: