Margitsziget szigetkör
Margitsziget szigetkör
Mennyi a szigetkör hossza?
5290 és 5350 méter közötti számokat már minden felől hallottam és természetesen, mindenki majdnem biztos abban, amit tud.
Legrégebbi kimérések szerint - mikor még rekortán se volt- 5350 méter (többszöri kimérés).
Ez a szám terjedt el a köztudatban és ezt átvette mindenki (például a Championchip ).
Felfestések:
A MAC órától kezdve 500 méterenként van felfestve a táv.
GPS: Garmin Forerunner 305-ös kimérések alapján a táv: 5328-5329 méter.
GPS mérés és a felfestések:
Sajnos nincs info róla, hogy a felfestéseket milyen távkimérési módszerrel csinálták, viszont gps méréssel összehasonlítva az jön, ki hogy a felfestések 10 maximum 20 méter pontossággal azonosak a gps órával (3000 méteres kb 8-13 méterrel3500 méteres jelzés van kb 14-20 méterrel távolabb festve) , az 1 , 2 és 5 km-es felfestés jelzés pontosak.
Tehát ha a felfestést pontosnak tekintjük, akkor is az utolsó (5 km-es ) felfestés és a MAC óra tábla között nincs 350 méter!
A távra tehát kb 5330 méter tűnik megközelítően pontos adatnak (persze, aki végig követi a rekortán derékszögeit az számoljon 5350 méterrel), persze még az is kérdés, hogy ki hol fut a budai oldalon: egy darabig belső, majd külső íven megy a rekortán (így nagyjából azonos lehet azzal az útvonallal, aki az út közepén fut végig.
Ti milyen távolsággal számoltok?
5290 és 5350 méter közötti számokat már minden felől hallottam és természetesen, mindenki majdnem biztos abban, amit tud.
Legrégebbi kimérések szerint - mikor még rekortán se volt- 5350 méter (többszöri kimérés).
Ez a szám terjedt el a köztudatban és ezt átvette mindenki (például a Championchip ).
Felfestések:
A MAC órától kezdve 500 méterenként van felfestve a táv.
GPS: Garmin Forerunner 305-ös kimérések alapján a táv: 5328-5329 méter.
GPS mérés és a felfestések:
Sajnos nincs info róla, hogy a felfestéseket milyen távkimérési módszerrel csinálták, viszont gps méréssel összehasonlítva az jön, ki hogy a felfestések 10 maximum 20 méter pontossággal azonosak a gps órával (3000 méteres kb 8-13 méterrel3500 méteres jelzés van kb 14-20 méterrel távolabb festve) , az 1 , 2 és 5 km-es felfestés jelzés pontosak.
Tehát ha a felfestést pontosnak tekintjük, akkor is az utolsó (5 km-es ) felfestés és a MAC óra tábla között nincs 350 méter!
A távra tehát kb 5330 méter tűnik megközelítően pontos adatnak (persze, aki végig követi a rekortán derékszögeit az számoljon 5350 méterrel), persze még az is kérdés, hogy ki hol fut a budai oldalon: egy darabig belső, majd külső íven megy a rekortán (így nagyjából azonos lehet azzal az útvonallal, aki az út közepén fut végig.
Ti milyen távolsággal számoltok?
Re: Margitsziget szigetkör
Én 5275 méternek hiszem és 5300-nak könyvelem. Hogy valójában hány méter hosszú, azt nem tudom, de remélem még idén percekben mérve 19 alatti lesz.
Én is 5300 méternek könyvelem az edzés naptáramban.
4 szigetkört viszont félmaratonnak számolok!
4 szigetkört viszont félmaratonnak számolok!
Jó volna, ha meg lehetne tudni a valós távot. Ez a GPS jól hangzik, de én ezt az 5328-29-as távot nem tudom elhinni, szerintem is az 5270-5280 körül van az igazság. Ha az 5km tényleg pontos, akkor biztos, hogy nincs 5300. Azzal viszont egyetértek, hogy a 3000 és a 3500 "késik" egy kicsit.
Hogy lehetne kideríteni a pontos távot?
Hogy lehetne kideríteni a pontos távot?
Most talán egy ilyen kézi "tolómérővel":szudvari wrote: Hogy lehetne kideríteni a pontos távot?
Róma Maraton előtti napon láttunk egy alakot ezzel az eszközzel, a képen ugyan nem látszik, de van rajta fordulat számláló!
Nem hiszem, hogy akkor hitelesítették volna a pályát, inkább csak ellenőrző mérés lehetett, pláne, hogy a forgalom miatt csak az útszélén tolhatta.
GPS kimérés: egy pont kimérése most 4-15 méter pontossággal lehetséges , ez azt jelenti, hogy jelvisszaverődések légköri viszonyok műhold rálátás mind befolyásolják, hogy később visszamész oda és máshová méred az adott pontot. Relatív távmérés ( elmozdulásmérés korrekcióval) sokkal pontosabb!
Amerikai műholdakat használunk (európai még nincs kész), akik a polgári használat pontossságát korlátozzák.
Kb húsz év lesz ott a technika, hogy centimétert megközelítő pontosság kimérés lehetséges lesz + elterjedési idő. Az europai műholdal (egy régi infom szerint) egy méteres pontosság lesz lehetséges.
Re: Margitsziget szigetkör kimérés
hétvégi sárvári ultrafutáson sikerült készítenem egy képet erről a távkimérőrő eszközről:
távkimérés
távkimérés
Én egyelőre 5275-tel számolok. Szinte biztos, hogy 5300 alatti a pontos táv és az 5275 az (majdnem) pontosan 1/8 maraton.
elírtam a számot a Garmin nálam átlagban 5,28 -at és 5,27-et mér (két körre egy lassú futásnál 10,56 kilométert mértem). Ha jól emlékszem Steve 5,28-ra és 5,29-re szavazott a pálya ívessége miatt (sokszög az rövidebb, mint az ív).
Maratononi táv: 41195 méter. 1/8 maraton=5274,4 méter. Tehát ha a GPS kimérésre hagyatkozunk, akkor bizony szudvari után szabadon nyugodtan tekinthetjük a távot 1/8 maratonnak! Ez a kifejezés áll legközelebb a valósághoz és sokkal pontosabb, mint a táblán kiírt szám és nem utolsó sorban könnyebb kimondani, hogy nyolcad maraton, mint azt hogy ötezerkétszázhetvenöt méter. A nyolcad maraton jobban is hangzik!
megjegyzés: először egy kicsit rösteltem magam, hogy emlékezetből rosszul írok le egy számot, de így utólag örülök neki, mert nem így biztos, hogy nem befolyásolhattam senkit!
Szigetkör hossza: 1/8 maraton.
persze azért lehet másnak is más véleménye, tényleg jó volna, ha valaki egyszer kimérné egy hitelesítő szerkezettel.
Maratononi táv: 41195 méter. 1/8 maraton=5274,4 méter. Tehát ha a GPS kimérésre hagyatkozunk, akkor bizony szudvari után szabadon nyugodtan tekinthetjük a távot 1/8 maratonnak! Ez a kifejezés áll legközelebb a valósághoz és sokkal pontosabb, mint a táblán kiírt szám és nem utolsó sorban könnyebb kimondani, hogy nyolcad maraton, mint azt hogy ötezerkétszázhetvenöt méter. A nyolcad maraton jobban is hangzik!
megjegyzés: először egy kicsit rösteltem magam, hogy emlékezetből rosszul írok le egy számot, de így utólag örülök neki, mert nem így biztos, hogy nem befolyásolhattam senkit!
Szigetkör hossza: 1/8 maraton.
persze azért lehet másnak is más véleménye, tényleg jó volna, ha valaki egyszer kimérné egy hitelesítő szerkezettel.
Újabb adatott találtam a margitszigeti futókör hosszáról:
A szigetkör hossza: 5260 méter
forrás: futni.hu
A szigetkör hossza: 5260 méter
forrás: futni.hu
-
sziasztok,
mint kezdő futó kérdezném - ki van világítva a sziget sötétben?....köszi!
A külső futópálya kb 75%-a ki van világítva. A pesti oldalon vannak jelentősebb hiányosságok.simonlewis wrote:sziasztok,
Ott vagy a holdvilág vagy pedig a város fényeit megtörő köd és szmog segíti a tájékozódást.
Sajnos van egy reflektoros szembefény is az Árpád híd felől.
Egyébként érthetetlen, hogy a drága futópálya létesítésekor miért hagyták ki a közvilágítás kiépítését.
A Margitsziget belső útján ugyan van közvilágítás, de ott a buszok és a behajtási engedellyel járó úszók miatt kell óvatosnak lenni (vannak kivételek, akik figyelnek a sportolókra).
Ismét sok futó van a szigeten! Közeledik az őszi futószezen: Nike félmaraton és a Budapest Maraton.
Augusztus vége és szeptember a margitszigeti futókör legzsúfoltabb időszaka.
Augusztus vége és szeptember a margitszigeti futókör legzsúfoltabb időszaka.
Margitsziget szigetkör futás kövilágítás
Lesz közvilágítása a sziget pesti oldalán ?
Azokon a helyeken, ahol eddig nem voltak lámpák most szabályos távolságokban elektromos alépítmények vannak. Ha ezek tényleg lámpák lesznek, akkor sziget keleti (pesti) oldalán végig lesz közvilágítás. A sziget másik oldalán nagyjából jó a közvilágítás. Remélhetőleg télen is körbefutható lesz a Margitsziget. Hamarosan kiderül..
Azokon a helyeken, ahol eddig nem voltak lámpák most szabályos távolságokban elektromos alépítmények vannak. Ha ezek tényleg lámpák lesznek, akkor sziget keleti (pesti) oldalán végig lesz közvilágítás. A sziget másik oldalán nagyjából jó a közvilágítás. Remélhetőleg télen is körbefutható lesz a Margitsziget. Hamarosan kiderül..