Bejelentkezés 

17. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Leírás 17. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton
Minden eddigi rekordot megdöntött a 17. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton résztvevői létszáma. Több, mint 4700-an neveztek és több, mint 4400-an célba is értek.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen minden idők legnagyobb félmaratonja nem ennyiből állt.

Rengetegen gyűltek össze vasárnap reggel a Széchenyi Fürdő előtt. Az arra véletlenül kilátogató emberek először nem is tudták miért ez a nagy sokadalom, de aki a jellegzetes izomlazító krém illatát megismerte, az rájöhetett, a Nike Budapest Félmaraton indulói készülődnek a rajthoz.

10 órakor Jánosi György gyermek, ifjúsági és sportminiszter úr pisztolylövésére 9000 láb indult el a Kós Károly sétányon. Az élmezőny már elhagyta a 2. kilométert jelző táblát az Andrássy úton, amikor az utolsó induló is átlépte a rajtvonalat. Az útvonal ezúttal is a város legszebb pontjain vezetett, bemutatta Budapest nevezetességeit a több, mint 2000 vidékről érkezettnek, és a több mint 400 külföldi futónak. Ezúttal nem a Duna lepte el a rakpartot, hanem futók ezrei. Amíg a profik már a Parlament fele futottak a pesti rakparton, addig a mezőny a Vár alatt igyekezett a budai rakparton.

A versenyen nem csak az indulók száma növekszik, hanem a szurkolóké is. A célban és az útvonalon több tízezren bíztatták ismerősen, ismeretlenül köszöntve a futókat. Évről-évre egyre többen mennek ki a pálya mellé, és egyre többen kísérik el a Városligetbe a családtagot, barátot. Ők mutatták meg az erre a versenyre ideérkezett kenyai élfutóknak is, milyen a magyar virtus, milyen a magyar közönség.

A Nike Félmaratonra érkezett 4 fős kenyai "küldöttség", méltóan a kenyai futóhagyományokhoz, ezúttal is dominált. Rezessy Gergely 15 kilométerig bírta velük a lépést tartani, ám ezután már csak az volt a kérdés, köztük mi lesz a sorrend. A győztes végül is William Kipsang lett, aki 1:02:59 alatt teljesítette a 21 kilométert. Még az afrikai futók sem bírták a nagy meleget, ha hűvösebb lett volna az idő, akkor minden bizonnyal új pályacsúcs is születhetett volna.

A nőknél a tavalyi két győztes, Rakonczai Beáta és Földingné Nagy Judit sokáig együtt haladt, de még 10 kilométer előtt a BVSC futónője úgy döntött, ezúttal egyedül szeretne állni a dobogó tetején. Ellépett, és ő szakította át a célszalagot.

A mezőny nagy része 1:30 után kezdett özönleni a Kós Károly sétányon lévő célba. Ami a profiknál elmondható, az fokozottan érvényes az amatőrökre, a nagy meleg miatt ez nem az egyéni csúcsjavításra alkalmas időjárás volt. Boldogtalan emiatt senki nem volt, hiszen egyre nagyobb bíztatás mellett érkeztek célba a futók. Aki már átvette a Nike érmét és a befutócsomagját, az sem ment haza, hanem beállt a szurkolók közé, és ők is köszöntötték azt az 1500 embert, akik életük első félmaratonját futották. A mezőny közepén ért célba Simóka Bea, világbajnok öttusázónk is. A legidősebb férfi versenyző, aki 81 éves, 2:18 perc alatt teljesítette a félmaratoni távot. A legutolsó befutó a legidősebb hölgy volt a mezőnyből, ő 68 évesen 3 órás idővel ért célba.

A Budapest Sportiroda következő hosszú távú versenye szeptember 29-én a Kaiser�s-Plus Budapest Maraton és Futófesztivál lesz, most hétvégén a terepfutást, terepduatlont kedvelőket várják a Canada Dry Terepfesztiválon.

EREDMÉNYEK

Férfiak:

1. William Kipsang Kenya 1:02:59

2. Luka Keitany Kenya 1:03:25

3. Matthew Birir Kenya 1:03:28

Nők:

1. Rakonczai Beáta BVSC-Kufner 1:13:39

2. Földingné Nagy Judit Győri Dózsa 1:15:37

3. Kovács Ida VEDAC 1:16:19

Kerekesszékesek:

Férfiak:

1. Bók László Delfin SE 1:02:24

Nők:

1. Dóka Krisztina Roadrunner 1:09:47

http://www.futas.net/Marathon/Budapest/budapest-half-marathon.php
http://www.futas.net/Marathon/Budapest/budapest-nike-felmaraton.php
Dátum Vas, Szeptember 1, 2002
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Pé, Augusztus 6, 2010 15:42 GMT
Megjegyzések Nincs