Bejelentkezés 

6. Kékes Csúcsfutás

Leírás 6. Kékes Csúcsfutás

Emberpróbáló kihívás, elképesztő futás, emlékezetes teljesítmény és megannyi emelkedő. Erről szól tömören a Kékes Csúcsfutás. S, hogy milyen volt részleteiben? Szombat óta mintegy 1300 futó tud aprólékos, minden kilométerre, szerpentinre kiterjedő leírást adni a hazánk legmagasabb pontjához vezető útról.

Az idén már a hatodik alkalommal vágott neki a profikból és az amatőrökből álló népes mezőny a Mátrafüred-Kékestető 11.6 kilométeres - 671 méter szintkülönbséggel nehezített - távjának.

A rajthoz állóknak mintegy harmada először indult futva meghódítani az 1014 méter magasan fekvő csúcsot. Talán útközben - az egyre szaporodó izzadságcseppek és nehezedő végtagok mellett - többeknek eszébe jutott az a gyermekkori emlék, amikor a földrajz órákon megmosolyogták a Márta, hegy mivoltát taglaló tananyagot, ismerve a környező országok Alpok és Kárpátok fémjelezte több ezer méteres magasságait.

És mosolyogtak ma is, amikor tempótól, küzdeni tudástól, kitartástól no és persze az edzettségi állapottól függően megérintették azt a bizonyos nemzeti trikolorral megfestett követ Kékes-tetőn. Mert szinte nem volt olyan futó, aki a célba érkezést ünneplő diadalittas kiáltást, levegőbe csapást vagy éppen kézenállást követően elmulasztotta volna megtenni ezt a felemelő és sokak által irigylésre méltónak tartott mozdulatot.

Az újoncok mellett a mezőnyből százhetvenegyen negyedszer, hetvenkilencen ötödször és tizenegyen hatodszor is nekivágtak a legmagasabb kihívásnak. A legidősebb, a 82. életévében járó tatai Domokos István, míg a legfiatalabb a tizenegy éves Ács László volt Szolnokról.

A profik versenyében a férfiaknál a tavalyi második helyezett Biri Ferenc taktikus versenyzéssel utasította maga mögé a teljes mezőnyt és került ki nyertesen az Ostoróczky Ferenccel vívott párharcból. "Két gerincműtéten estem át tavaly óta, de végig bíztam magamban. Az sem ingatta meg a hitemet, amikor 5 km után Ostoróczky Feri elment mellettem, mert tudtam az igazi emelkedők Mátraháza után kezdődnek. A végelszámolásnál közel 45 másodperccel előztem meg. Igazam lett!"

A hölgyeknél rajt-cél győzelmet arató Vajda Zsuzsát ezúttal senkinek sem sikerült megszorítani. "Harmadik alkalommal rajtoltam, ám korábban egyszer sem állhattam fel a dobogóra. Az utolsó három kilométer igazán kemény volt, de ezek szerint a Normafánál folytatott edzések nem múltak el nyomtalanul. Egyszerűen szeretem ezt a versenyt, fantasztikus élmény!"

Eredmények:

11.6 km

Férfiak:

1. Biri Ferenc (Gyulai SE) 47:26

2. Ostoroczky Ferenc (Bp. Honvéd) 48:05

3. Mayer József (Nyíregyháza) 48:22

Nők:

1. Vajda Zsuzsa (MAC-Népstadion) 54:06

2. Rédli Szilvia (Micro SC) 54:23

3. Csomor Erika (BVSC) 56:03
Kékes Csúcsfutás:
http://www.futas.net/futoverseny/kekescsucsfutas/
Dátum Szo, Június 21, 2003
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Csü, Május 12, 2011 02:26 GMT
Megjegyzések Nincs