Bejelentkezés 

18. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Leírás 18. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton
A kánikula után az időjárás megkegyelmezett a futóknak, s az ősz előhírnökeként borongós, de igazi futóidő fogadta a profik és amatőrök több ezres tömegét a Városligetben.

Amatőrök és profik elszánt küzdelme az órával, a kilométerekkel (egészen pontosan 21 097.5 méterrel) más-más és megannyi célért. Mégis ezen a délelőttön együtt, egy mezőnyben fut az országos bajnok, a címvédő, a csúcstartó, a válogatott, a miniszter, a híres ember, az újságíró, a közéleti személyiség, a cégvezető, a topmenedzser, a tanárnő, a nagypapa, az unoka, az életében először vagy éppen sokadszor teljesítő FÉLMARATONISTA. A Kós Károly sétányról rajtoló emberfolyamnak mintegy 8 percre (!) volt szüksége ahhoz, hogy az utolsó ember is áthaladjon a rajtvonalon.

A profik a Nike Félmaraton történetében először a magyar bajnoki címekért is küzdöttek. Mind a férfiak, mind a nők között, az előzetes várakozásnak megfelelően új bajnokot avattak, ráadásul korábban még egyikük sem büszkélkedhetett ezzel a címmel. Nehezebb helyzetben a Vasas-Humansoft atlétája, Zatykó Miklós volt, akinek keményen meg kellett dolgoznia az aranyéremért. A rajt után kialakult 8-10 fős élboly sokáig együtt haladt és majd a táv feléig kellett várni arra, hogy megkezdődjön a lemorzsolódás. A cél előtt pár kilométerrel Zatykó újabb iramváltásait azonban már nem bírták el az addig tapadó ellenfelek, így a hosszú sérülés után visszatérő címvédő, Benedek Zsoltnak be kellett érnie a második hellyel. Az abszolút versenyben 11. helyen célba érkező Ott Balázs tizenhat másodperccel megdöntötte klubtársa, László Balázs 1998-ban felállított legjobb félmaratoni junior eredményét, az új rekord 1:07:25.

A párizsi világbajnokságot is megjárt Kálovics Anikóval ezen a napon egyetlen hölgy sem tudott lépést tartani. Rögtön az élre állt és fokozatosan növelve előnyét magabiztosan diadalmaskodott. A szám magyar csúcstartója első bajnoki címét szerezte ezen a távon, a tavalyi Nike Félmaraton győztes Rakonczai Bea és a bajnoki címvédő Földingné Nagy Judit előtt.

A verseny \"szívét és lelkét\" adó amatőr futók gyűrűjében kevesebb, mint két óra alatt Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter is teljesítette a 21 097.5 métert a főváros utcáin.

A két idei újdonság, a Nike Félmaraton Párban és a Nike Ligetkör is sikerrel mutatkozott be ezen a napon, s a szombati, margitszigeti Reggeli Futással együtt közel hatezren értek célba a különböző távokon a Nike futóhétvégén.

Zatykó Miklós, első helyezett: \"Röviden és tömören nehéz verseny volt. Bővebben az hiszem kiegyenlített erőviszonyok voltak, s olyan futótársaim is remekeltek, akikről az utóbbi időszakban vagy akár tavasszal hallani sem lehetett. A legnehezebb dolgunk a pesti rakparton volt, ahol végig széllel szembe kellett futni, ahol megpróbáltam leszakítani az ellenfeleimet, de csak részben sikerült. Ezért volt szükség arra, hogy a végén ismét váltogassam az iramot és ez már megfelelő fegyvernek bizonyult.\" Benedek Zsolt, második helyezett: \"Sérülés miatt kihagytam nyolc hónapot és három hónapja tudok újra edzeni. Így akár örülhetnék is ennek az ezüstös visszatérésnek, mégis a verseny lefolyásának ismeretében csalódott vagyok. Számomra az első és a második hely között óriási különbség van. És nemcsak erkölcsileg értem, hiszen a profi vagyok, ebből élek. Nem sok hiányzott a bravúrhoz, de Zatykó Miklós utolsó kilométereken futott iramváltásait egyszerűen nem bírtam el. Hiába ezekhez a beleváltásokhoz még nincs meg a megfelelő edzésmunka a lábaimban.

Berecz Lajos, harmadik helyezett: Két héttel korábban romániai edzőtáborozás során összeszedtem egy szalmonellás fertőzést, öt nap alatt négy kilót fogytam így számomra nagyon kemény verseny volt a mai. Az előzmények ismeretében, így nem számítottam arra, hogy életem első bajnoki érmét szerzem ezen a távon.\"

Kálovics Anikó, első helyezett: \"Nagyon tetszett a pálya. Kellemes volt az idő, bár a táv második felében kellemetlenül, fújt a szél, de hát az mindenhol van. A párizsi vb számomra csalódás volt, így nagyon kellett számomra ez a győzelem, hogy visszakapjam az önbizalmam és biztatást a folytatáshoz.\"

Rakonczai Bea, második helyezett: \"Anikó elment az elején. Próbáltam csökkenteni a távolságot közöttünk, de 12 km-ig egyedül futottam, s így nem nagyon sikerült ezt megvalósítani. A pesti rakparton végig szemből fújt a szél és az nagyon megviselt.\"

Földingné Nagy Judit, harmadik helyezett: \"A futás érzésre nagyon jó volt, az időeredményem mégis nagyon gyengére sikeredett, a leggyengébb, amit ezen a versenyen futottam. A helyezésem reális, csak ez az idő\"

18. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton és Félmaratoni Országos Bajnokság

Eredmények(21 097.5 m):

Férfiak:

Bajnok: Zatykó Miklós (Vasas-Humansoft Nike, a bajnok edzője: Jenkei András) 1:05:53

2. Benedek Zsolt (Békéscsabai AC) 1:06:00

3. Berecz Lajos (Mezőtúr SE) 1:06:08

4. Juhász András (Hunyadi DSE) 1:06:16

5. Nagy László (Kiskunfélegyházi Honvéd) 1:06:24

6. Berkovics Imre (Debreceni AK) 1:06:53

Csapat:

Bajnok: Vasas Humansoft (Zatykó Miklós , Rezessy Gergely, Szabó Imre, a bajnokcsapat edzője: Jenkei András) 3:21:08

2. Micro SE 3:22.33

3. Hunyadi DSE \"A\" 3:24:09

Nők:

Bajnok: Kálovics Anikó (Haladás VSE -Perfectmedia, a bajnok edzője: Kivés István) 1:11:08

2. Rakonczai Bea (BVSC) 1:13:16

3. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa) 1:15:46

4. Kovács Ida (VEDAC) 1:17:24

5. Prácser Kinga (Haladás VSE) 1:18:23

6. Vajda Zsuzsa (MAC-Népstadion) 1:19:08

Csapat: Bajnok: Haladás VSE (Kálovics Anikó, Prácser Kinga, Csikós Mária, a bajnokcsapat edzője: Kivés István) 4:00:48

2. MAC-Népstadion 4:06:51

3. Micro SC 4:08:58

Kerekesszékesek:

Férfiak:

1. Bók László (Delfin SE) 1:03:40

Handbike: 1. Serényi Tibor (Return Alapítvány) 1:02:08

Nők:

1. Dóra Krisztina (GYISM) 1:09:34

Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton Párban (13 + 8.1 km):

Férfiak:

1. Megalódusz (Seffer Péter, Ádám Balázs) 1:16:06

Nők:

1. APEH (Kovács Krisztina, Csabai Ágota) 1:31:59

Vegyes:

1. Megalódust Tata (Tengerdi Zita, Pécsi Zsolt) 1:19:49

Fut a Cég! (13 + 8.1 km):

Férfiak:

1. NAUPACK Hungária Kft. (Berendi Antal, Botár Károly) 1:34:23

Nők:

1. Csongrád Megyei RFK (Murányi Andrea, Karsai Magdolna) 1:48:08

Vegyes:

1. Schöller Nyucik (Csigi Mónika, Jean Etienne Durand) 1:41:49

http://www.futas.net/Marathon/Budapest/budapest-half-marathon.php
http://www.futas.net/Marathon/Budapest/budapest-nike-felmaraton.php

Dátum Vas, Augusztus 31, 2003
Idõ 10:00 CEST
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Pé, Augusztus 6, 2010 15:41 GMT
Megjegyzések Nincs