Bejelentkezés 

19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Leírás 19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton
Szeptember elején nemcsak az iskolatáskák, de a futócipők is előkerültek. A nyári szünet után a futók ismét néhány órára birtokba vehették a főváros utcáit és ezúttal versenykörülmények között bizonyíthatták - elsősorban önmaguknak -, hogy sikeresen felkészültek a "Legyőzhető távolság", azaz a 21 097,5 méter teljesítésére. A 19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton három versenyszámának (félmaraton, félmaraton párban, ligetkör) mintegy hatezer fős rekordmezőnye várta türelmetlenül a rajtágyú eldördülését vasárnap délelőtt, a Városligetben. Az olimpiai ezüstérmes diszkoszvető Kővágó Zoltán és Bakonyi Tibor Európai integrációs főpolgármester-helyettes adták meg a rajtjelet, amellyel immár hivatalosan is kezdetét vette az őszi futószezon.

A rajt után hosszú futófolyamban hömpölygött a tömeg a Hősök terén át az Andrássy úton, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljön az alig néhány perccel hátuk mögött hagyott célhoz. A profik már elhagyták az Operát is, amikor az ágyú eldördülése után hét perccel az utolsó futó is áthaladt a rajtkapu alatt.

Az élen nemzetközi összetételű boly haladt. A kenyai futók diktálták a tempót, de a magyar fiúk próbáltak lépést tartani velük. A cél előtt másfél kilométerrel a szerb-montenegrói Sreten Ninkovic robbantott és méterről-méterrel egyenként szakította le ellenfeleit. A célegyenesbe már egyedül érkezett, tíz másodpercet verve az üldözőkre. A második helyért ádáz küzdelem folyt az utolsó méterekig. Végül a félmaratoni, maratoni versenyeken is egyre gyakrabban látott "mellbedobással" a magyar fiú, Tóth Tamás harcolta ki a második helyet, a kenyai Paul Simbolei előtt. A Micro SC futója a Nike Félmaraton abszolút második helyezése mellett, pályafutása első félmaratoni magyar bajnoki címet is megszerezte. A bajnoki dobogó második fokára, a célba negyedikként érkező Ott Balázs állhatott fel, aki a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is megdöntötte a junior országos csúcsot. A bronzérmet Nagy László nyakába akasztották, így a sérüléssel bajlódó címvédő, Zatykó Miklós lemaradt a dobogóról.

A nők versenyét ellentétben a férfiakkal hazai fölény jellemezte. A versenyszám magyar rekorderét, Kálovics Anikót egyetlen ellenfele sem tudta megszorítani, így ismét magabiztosan, rajt-cél győzelmet aratva védte meg címét. A további érmeken az athéni olimpia maratoni futói Staicu Simona és Kovács Ida osztoztak.

A profik már levezettek, amikor az amatőrök boldog, örömittas mezőnye további két órán keresztül áramlott a célba, ahol több tízezres közönség elismerő vastapsa várta a Városligetben Igazi futóünnep, méltó szezonkezdete volt az őszi idénynek, amelyen negyven ország képviseletében 566 külföldi futó is rajthoz állt. A legtöbben Nagy-Britanniából (128 fő) és Németországból (74) érkeztek Budapestre, de mind az öt kontinens képviselte magát az eseményen.

A tavaly sikerrel bevezetett Nike Félmaraton Párban (13+8,1 km) és a Nike Ligetkör (3,5 km) növekvő népszerűségét jól tükrözi, hogy mindkét számban rekordot döntött az indulók száma a GYISM Mozdulj Magyarország! akciójához tartozó eseményen.

DOBOGÓS NYILATKOZATOK

Tóth Tamás (Micro SC):

"Nagyon kemény küzdelem volt, különösen az utolsó öt kilométer. Magamnak is meglepetést okoztam a hajrámmal, amellyel végül az abszolút versenyben megszereztem a második helyet a kenyai futó előtt."

Ott Balázs (Bp. Honvéd):

"Tizenhat kilométerig könnyen ment, utána viszont nehéz volt. Tudom, hogy junior csúcsot futottam mégsem vagyok elégedett. A végén megpróbáltam elmenni a szerb fiúval, amikor robbantott, azonban csak pár száz méterig bírtam. Ha nincs ez az iramváltás, és egyenletesen futom a végét, talán jobb eredményt is elérhettem volna, időben és helyezésben egyaránt."

Kálovics Anikó (Haladás VSE - Perfect Media):

"Kicsit fáradtabb voltam, mint egy esztendővel korábban. Talán az elejét elfutottam, erősebb tempót mentem, mint kellett volna, ezért lett nehezebb a vége."

Staicu Simona (BVSC):

"A verseny nagyon jó volt, csak az athéni maratonival a lábamban én voltam gyenge és fáradt."

Kovács Ida (VEDAC):

"Két hete volt a maratoni az olimpián, így tudtam, hogy nem lesz könnyű a mai verseny. A félelmem ellenére jól ment a futás, élveztem."

19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton (21 097.5 m)

Eredmények

Férfiak:

Abszolút:

1. Ninkovic Sreten (szerb-montenegrói) 1:06:51

2. Tóth Tamás (Micro SC) 1:07:01
3. Simbolei Paul (kenyai) 1:07:02
4. Ott Balázs (Bp. Honvéd) 1:07:09
5. Nagy László (Kiskunfélegyházi Honvéd TK) 1:07:15
6. Randich Julius (kenyai) 1:07:17

Félmaratoni Országos Bajnokság

Bajnok: Tóth Tamás (Micro SC, a bajnok edzője: Sági Ferenc) 1:07:01

2. Ott Balázs (Bp. Honvéd) 1:07:09 (új junior országos csúcs, régi: 1:07:25, Ott)

3. Nagy László (Kiskunfélegyházi Honvéd TK) 1:07:15

4. Zatykó Miklós (Vasas-Humansoft) 1:07:30

5. Rezessy Gergely (Vasas-Humansoft) 1:07:50

6. Berecz Lajos (Mezőtúri AFC) 1:08:01

Kerekesszékes:

1. Legeza György (Guriga SE) 1:06:19

Hand-bike:

1. Serényi Tibor 1:04:44

Csapat:

Bajnok: Vasas Humansoft (Zatykó Miklós, Rezessy Gergely, Szabó Imre, a bajnokcsapat edzője: Jenkei András) 3:24:49
2. Mezőtúri AFC 3:28:10
3. Kiskunfélegyházi Honvéd TK 3:33:46

Nők:

Abszolút és Félmaratoni Országos Bajnokság

Bajnok: Kálovics Anikó (Haladás VSE-Perfect Media, a bajnok edzője: Kivés István) 1:11:18
2. Staicu Simona (BVSC) 1:14:06
3. Kovács Ida (VEDAC) 1:16:12
4. Teveli Petra (UTE) 1:16:58
5. Póth Mariann (Micro SC) 1:19:34
6. Brassay Réka (VEDAC) 1:19:50

Csapat:

Bajnok: VEDAC (Kovács Ida, Brassay Réka, Wágenhoffer Judit, a bajnokcsapat edzője: Koós Hutás László) 3:59:19

2. Micro SC 4:08:51

3. TFSE 4:12:46

Kerekesszékes:

1. Dóra Kirsztina (Rodata SE) 1:04:48

Nike Ligetkör (3,5 km):

Férfiak:
1. Budai Lajos (Váci Forma SE) 11:54
2. Feller Zoltán (DAC) 12:08
3. Matkó Csaba (DVSI) 12:14

Nők:
1. Kácser Zita (Dunaújvárosi VSI) 13:18
2. Juliana Stikova (szlovák) 13:50
3. Hajdú Rita (Dunaújvárosi VSI) 13:57

http://www.futas.net/Marathon/Budapest/budapest-nike-felmaraton.php
http://www.futas.net/Marathon/Budapest/budapest-half-marathon.php
Dátum Vas, Szeptember 5, 2004
Idõ 10:00 CEST
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Pé, Augusztus 6, 2010 15:33 GMT
Megjegyzések Nincs