Bejelentkezés 

8. Kékes Csúcsfutás

Leírás 8. Kékes Csúcsfutás

Szombaton nyolcadik alkalommal rajtolt el az emberpróbáló kihívásokat, extrém körülményeket kedvelő mintegy 1400 főt számláló mezőny, hogy futva hódítsa meg hazánk legmagasabb pontját magában rejtő Mátrát. A Mátrafüredről Kékestetőre vezető 11.6 kilométeres út szinte egyetlen, véget nem érő emelkedőben hol lankásan, hol meredeken ívelt az 1014 méter magasan fekvő csúcs felé.

A Kékes Csúcsfutás nehézségét ezúttal is a 671 méteres szintkülönbség legyőzése jelentette.

Mátrafüreden már kora reggel nagy volt a nyüzsgés. A Kékes vonzereje országos erejű, többen már egy nappal korábban ideutaztak, hogy kipihenten várják a rajtot. A napi edzések mellett, itt különösen nagy szerepe van a lelki felkészülésnek, a versenyre való ráhangolódásnak. Több mint ötszázan első alkalommal jöttek a hegy lábához, hogy megérezzék a hegymenet ízét, próbára tegyék önmagukat és átéljék az utolsó méterek feledhetetlen és felemelő érzését. No és több százan voltak azok, akik évről-évre nem tudnak ellenállni a csúcs csábításának és már többszörös teljesítők. A mezőnyben ott volt az a húsz férfiú is, akik 1998 óta minden alkalommal, azaz hétszer bevették már a Mátrát.

A profik versenyében Tóth Tamás elképesztő iramot diktált. Csupán az első három kilométeren élvezte ellenfelei társaságát, majd fokozatosan ellépett tőlük. Egyre nyilvánvalóbbá vált ezen a napon csak az óra lesz az ellenfele és 43:20 perces pályarekord, amelyet 1998 - az első Kékes Csúcsfutás - óta Molnár Tibor tart. Az utolsó kilométerig úgy tűnt a Micro SC futója megdöntheti a csúcsot, remek részidőket repesztett kilométerről kilométerre. A végén mégis elmaradt az áhított rekorddöntés. Csupán tizenhat másodpercen múlott. "Nem tagadom, azért jöttem, hogy átadjam a múltnak a szakállas rekordot. Most indultam először, de miskolci születésűként nem ismeretlen számomra a hegyi terep. A végén, az utolsó egy kilométeren mégis legyőzött a Kékes, még akkor is, ha ma én voltam az első." - összegzett a bajnok. A dobogó további fokain csakúgy, mint tavaly Kedves Roland (46:24) és Khoór Bence (47:55) osztozott.

A hölgyeknél Kovács Krisztina (59:39) szakította át elsőként a célszalagot, több mint egy perccel megelőzve klubtársát a hegyi terepet egyáltalán nem kedvelő, így újoncnak számító Rieger Anitát. (60:51). A harmadik Kékes Csúcsfutásán önmagát is meglepve a harmadik helyen a budapesti kétgyermekes anyuka Szabó Nóra ért célba.

A profik már levezettek, amikor a rajttól számított hetven perc elteltével összefüggő futókígyó alakult ki a sípályán vezető utolsó métereken. Akik már futottak visszasétáltak és élő falat alkotva társaiknak, elismerő vastapssal várták a nap további hőseit. A nemzeti színűre festett kő előtt szinte sorba kellett állni, ahhoz hogy megérintsék, megsimogassák, átöleljék, ráboruljanak vagy éppen megpihenjenek egy pár pillanatra a hegymenők. De ezen a napon nem teher, hanem öröm volt sorba állni. Miközben egy háromszoros teljesítő hölgy, aki ezúttal szorított társaiért megfogalmazta a Kékes Csúcsfutás motiváló mondatát, amely szerint: "Ezt egyszer mindenkinek ki kell próbálni!"
http://www.futas.net/futoverseny/kekescsucsfutas/


8. Kékes Csúcsfutás (11.6 km, 671 m szintkülönbség)

Férfiak:

1. Tóth Tamás (Micro SC) 43:36

2. Kedves Roland (mezőtúri VSE) 46:24

3. Khoór Bence (Bp. Honvéd) 47:55

4. Nagy György (TFSE) 48:13

5. Makár Tamás (Békéscsabai AC) 49:20

6. Tábor Miklós (Békéscsabai AC) 49:36

Nők:

1. Kovács Krisztina (Micro SC) 59:39

2. Rieger Anita (Micro SC) 60:51

3. Szabó Nóra (Budapest) 63:40

4. Szunyog Erika (Budapest) 63:45

5. Kunstár Piroska (Szolnoki Triatlon SE) 65:04

6. Balogh Andrea (Budapest) 65:52
Dátum Szo, Június 18, 2005
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Csü, Május 12, 2011 02:31 GMT
Megjegyzések Nincs