Bejelentkezés 

Egy nap a tüdőnkért

Leírás EGY NAP A TÜDŐNKÉRT – szeptember 5.


A séta és a futó gála a Magyar Rákellenes Liga és a Tüdőgyógyász Társaság Onkolpulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye, amelynek célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, a megelőzésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire.
A sétán az orvos szakma legnevesebb képviselői vesznek részt, információval, szűrések szervezésével és tanácsadással segítve az érdeklődőket.

Időpontja: 2009. szeptember 5-e, szombat, 10-16 óráig
Helyszíne: Budapest, Margitsziget

A téma szomorú aktualitását adja, hogy Magyarország világelső a tüdőrákos halálozásban, évente több mint 9000 ember betegszik meg, és közel ennyi honfitársunk halálát is okozza.

A cél a betegséget a figyelem célkeresztjébe helyezni! Megadva a betegeknek a gyógyuláshoz szükséges összes lehetőséget, figyelmet.

A program a Nagyszálló és a Szabadtéri Színpad közötti nagyréten kerül megrendezésre, de lesznek rendezvények a Szabadtéri Színpadon, illetve a sziget egyéb területein is. A nagyréten felállított színpad és környéke a rendezvény központja. A színpadon folyamatosan váltják egymást tüdőgyógyászok, zenekarok, művészek.
A rendezvény háziasszonya a kezdetektől D. Tóth Krisztina, műsorvezető társa Várkonyi Attila. A színpadra lépő orvosok a tüdőbetegségekről, a tüdőrák megelőzéséről, kezeléséről, gondozásáról beszélgetnek a műsorvezetőkkel és a közönséggel.

Tervezett program:
10-10.15-ig a rendezvény megnyitója a nagyréten

10.15-11.30-ig
A megnyitót követően kezdődik a Futás a Tüdőnk Egészségéért. Ez tervezetten egy szigetkör.
A jótékonysági futógála védnökei: Monspart Sarolta és Németh Lajos.

Tüdő10-16-ig
"Jobb félni, mint megijedni"! Szűrővizsgálatokkal a megelőzés érdekében". A nagyréten, a felállított színpad közelében sátrakat állítunk fel, amelyekben különböző szűrővizsgálatokat szervezünk. (a rendezvény ideje alatt folyamatosan igénybe vehető többek között: tüdőszűrés, szénmonoxid-mérés, kardiovaszkuláris rizikófaktor-, trombóembólia-, DPNP- és COPD-szűrés, vércukor, koleszterinszint, vérnyomás, BMI, testtömeg index http://www.futas.net/cikkek/bmi-kalkulator-testtomeg-index.html, tüdőkapacitás mérés, életmód tanácsadás, oxigén bár http://www.futas.net/cikkek/vo2max/vo2max.php stb.)

10-16-ig
"Célkeresztben a tüdőrák", sétaút. Folyamatosan működnek azok a felvilágosító állomások, amelyek egy 500 méteres sétaút mentén lesznek felállítva. Az állomások a tüdőrák prevenció, kivizsgálás, terápia és tüneti kezelés neveket viselik. Ezeken az állomásokon 3-6 szakember fogadja a sétaúton végig haladó érdeklődőket, írásos anyagokkal, személyes beszélgetésekkel, tanácsadással.
A szakemberek (18-22 fő) az onkopulmonológiai szekció vezetőségi tagjai, a budapesti és pest megyei fekvőbeteg intézmények orvosai.

10-16-ig
\"Beszélgessünk a tüdőnk egészségéről!\" A felállított színpadon a műsorvezető kérésére kb. félóránként más és más orvosok, szakemberek öt-tízperces beszélgetésben válaszolnak a tüdőnk egészségével kapcsolatos és a lakosságot érdeklő kérdésekre. A beszélgetésekben a sétaúti állomásokon feladatot teljesítő kollegák vesznek részt.

14-15.30-ig
\"Kéz a kézben a tüdőrák ellen\". Orvos-betegtalálkozó a Szabadtéri Színpadon. A rendezvényt elsősorban a már tüdőrákban megbetegedetteknek, a hozzátartozóiknak szervezzük, de minden érdeklődőt várunk. A terület szakértő orvosai egy 8-10 perces pergő, populáris, közérthető módon megszerkesztett előadást tartanak, látványos képi illusztrációkkal a kivetítőn. A fő témák: érdemes leszokni a tüdőrák felfedezését követően is a dohányzásról, nem kell félni a kivizsgálástól, a kíméletesebb kemoterápia, a korszerű célzott kezelések és a tüneti terápia.
A nézőtérre beülők egy halványzöld (a remény színe) feliratos (kéz a kézben a tüdőrák ellen\") trikót kapnak és a rendezvény végén valóban kéz a kézben sétálunk körbe a sétaúton.

Sztárok, akik részt vesznek a programokon: a TV2 „Jóban-rosszban” sztárjai

A nagyszínpadon fellépnek:
9 órától Budapest Ragtime Band,
11 órától Szandi, 15 órától Karda Bea,
16 órától Hip-Hop Boyz,
17.30 órától Fiesta.

Gyermekprogramok: ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatás, logikai-, készségfejlesztő és ügyességi játékok, mesélősátor, kézműves foglalkozások, sárkányeregetés és ezer más színes programmal várjuk a gyermekeket.
Egészségügyi programok: beteg kérdez - orvos válaszol sátor, egészségügyi tanácsadás, véradás, sebkezelő sátor, arc- és bőrdiagnosztika, kullancs prevenció, stb...

További információ a www.rakliga.hu és a www.tudorak.hu honlapon található.

A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható, anonim telefonszolgálatánál felkészült ügyelőink várják kérdéseiket hétfőtől péntekig 9-től 19 óráig, szombaton 9-től 15 óráig a 0680 505 675-ös telefonszámon.
Dátum Szo, Szeptember 5, 2009
Idõ 10:00 CEST
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Csü, Január 20, 2011 13:06 GMT
Megjegyzések Nincs