Bejelentkezés 

Kézdivásárhely 24 órás futás

Leírás Kézdivásárhely 24 órás futás

Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának sportirodája, a KSE, a Zöld Nap- és a Havas Egyesület közös szervezésében október 2-án reggel 8 órától 24 órás futásra kerülsor a céhes város stadionjában.

Minden résztvevő ajándékot fog kapni, illetve esélye van a következőket nyerni:
4 magyarországi kirándulás a Nagyatádi Nemzetközi Sportfesztiválra - Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának felejánlásában
5 előfizetés a Székely Újságra a 2009-es évre
3 féléves előfizetés a Székely Hírmondóra
3 kéthónapos előfizetés a Háromszék napilapra
3 színházbérlet a Vigadóba Művelődési Házba
25 KSE - könyv a Kézdivásárhelyi Sportegyesület felajánlásában
10 érem, 3 kupa a helybéli sportiroda felajánlásában
12 Shot üdítő a Shot and Go cég felajánlásában
2 rövidujjú trikó a Zöld Nap Egyesület felajánlásában


Kézdivásárhely a felső-háromszéki medence legjelentősebb települése. A Torja területéhez tartozó vásáros helyből nőtte ki magát, ezért az első írásos dokumentum (1407) Torja vásáraként említi. 1427-ben már Torjavására mezővárosi ranggal bíró település volt. Városi kiváltságait Luxemburgi Zsigmondtól kapta. A város Kézdi-szék központjában fekszik, ezért János Zsigmond, Erdély fejedelme egy 1562-ben kelt levelében Kézdivásárhelynek írta. Földrajzi fekvésének köszönhetően a századok folyamán jelentős kézműves és kereskedő központtá vált a céhek városaként is ismert település. A 16. század második felétől a 19. század első feléig 11 céh alakult Kézdivásárhelyen. Ezek részt vállaltak a város gazdasági és kulturális életében. A céhbeli mesteremberek érdeme az is, hogy az 1848-49-es szabadságharc idején Kézdivásárhelyen hadianyaggyártó központ alakult ki. A Háromszéken öntött 70 ágyúból 64-et Turóczi Mózes üstgyártó mester műhelyében öntöttek, de nem csak ágyúkat, hanem lőport, golyót, gyutacsot is készítettek. Orbán Balázs Háromszék Párizsának nevezte Kézdivásárhelyt. A város lakosság szempontjából a 19. század végéig Marosvásárhely után a székelyföld legnagyobb települése volt. Jelenleg Sepsiszentgyörgy után Háromszék második városa.
Dátum Pé, Október 2, 2009
Idõ 08:00 CEST
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Pé, Október 2, 2009 06:00 GMT
Megjegyzések Nincs