Bejelentkezés 

Téli Mátra

Leírás Téli Mátra XL
A Téli Mátra XL Teljesítménytúrát 1994 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. Útvonala a Központi-Mátrában vezet, 95%-ban erdei utakon. A nem túl hosszú távot viszonylag nagy szintemelkedés és évről évre változó téli terepviszonyok nehezítik. Jó része gerincút, tiszta időben pompás kilátásokkal. Vonalvezetése a gyöngyösi Mátra és a Felső-Mátra legszebb részeit érinti. A túrát Gyöngyös Város Önkormányzata, a mátrafüredi Mátra Szakképző Iskola, valamint Mátraszentimre Önkormányzata támogatja.
Adatok
Következő: 2011. január 29. (szombat)
Rajt: 7:00 - 8:00, Mátra Szakképző Intézet Mátrafüred, Erdész u.11.
Cél: ugyanott
Táv: 40,5 km
Szintemelkedés: 1599 m
Szintidő: 10:30
Nevezés: 1000 Ft

Általános tudnivalók

Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás!

Rajt és cél: Mátra Szakképző Intézet Mátrafüred, Erdész u.11.

Rajtolni a választott távtól függően a következő időtartamokban lehet:
XL: 7:00 - 8:00
L: 7:30 - 9:00
M: 8:00 - 10:00
S: 8:00 - 10:30

A megadott idő után is lehet rajtolni, de az állomások pontosan zárnak! Lajosháza: 12.10-kor, Mátraszentimre: 13.00-kor, Galyatető: 14.15-kor, Csór-hegy-oldal: 15.30-kor, Pisztrángos-tó: 15.45-kor, Kékes: 16.45-kor, Gyökeres-forrás: 17.35-kor.

Szállás: Kollégiumi elhelyezés: tel: (37) 520-250

Ajánlott felszerelés: túrabakancs, Mátra térkép, zseblámpa (az XL távon), túrabot (síbot)

Nevezés: a helyszínen. A nevezési díjért a rendezők ismertetőfüzetet, táv közben és a célban kalóriapótlást, teát és erőlevest, a szintidőn belül érkezőknek oklevelet és kitűzőt adnak.

A környezet terhelésének csökkentéséért, kérjük a túrán saját pohár használatát!

A túra reggelén Gyöngyösről, a menetrendszerű járatokon (6:10; 6:30; 6:39; 7:35; 7:49; 8:00; 8:30; 9:00) kívül külön busz is indul Mátrafüredre 7.00-kor és 7.30-kor, szintén a buszpályaudvartól. Praktikus az autót Gyöngyösön hagyni és autóbusszal menni Mátrafüredre.

A Téli Mátra Teljesítménytúra része a Mátra Teljesítménytúrázója 2011 mozgalomnak, melynek részletei a www.ttura.hu honlapon olvashatók. A mozgalom igazolófüzete a Téli Mátra túrán is megvásárolható.

Érdeklődni lehet:

Molnár Tamásnál, Tel.: 30/244-1867, E-mail: info@matraberc.hu

Minden sporttársat szeretettel várnak a rendezők!

Útvonalleírás - Téli Mátra XL

A Mátra Szakképző Iskolától nyugati irányban indulunk el a jelzést követve. A konferenciateremnél (1,1 km) elérjük a jelzést, amit Lajosházáig követünk. Eleinte nyugati irányba haladunk, majd a dózer úton (3,2 km) északnak fordulunk, amin elérjük a Cserkő-bányát (3,4 km).

Óvatosan haladjunk, mert a turistaút a kőbánya felső peremén vezet! Az erdőbe érve keresztezzük a Kis-Hidas-folyást, majd elhagyjuk az Ilona-kutat (5,4 km). Egy kilométer után éles balkanyarral Lajosházára ereszkedünk le. Itt ellenőrző állomás (6,4 km) van.

Lajosházán a vadászházat dél felől kerüljük, s átkelünk egy újabb hídon. Meredek oldalban kapaszkodunk fölfelé a mentén, amíg el nem érjük Üstök-főnél a jelzést (7,6 km). Ezen jobb felé, északnak fordulunk. Hamar a dózer útra érünk (8,3 km) s innen, s innen az út mellett húzódó kerítés mentén haladunk. 250 m után a sárga sáv jelzés jobbra tér a Csukás-völgy felé, de mi tovább megyünk a kerítés mellett, immár a jelzésen. 4,5 km-t megyünk fölfelé a -on, míg föl nem érünk a 24-es országútra (13,0 km). Azt keresztezve a -ot követjük. 750 m után jobbra fordulva, nemsokára Mátraszentimrére érünk. A focipálya sarkánál az óriás bükkök között, a parkon át megyünk fölfelé. A buszforduló túloldalán (14,5 km), a Vadvirág Turistaházban találjuk a mátraszentimrei önkormányzat jóvoltából üzemelő ellenőrző állomást, ahol teát is kapunk.

A háztól a jelzést követjük, és a Darázs-hegyre kapaszkodunk fel. Arról leereszkedve a Bőgős-rétnél (15,4 km) érjük keresztezzük a műutat. A piszkés-tetői csillagvizsgáló (16,1 km) kerítésénél a jelzésen jobb felé térve nem sokára Galyatetőre érünk. A kilátótól lépcsők mentén a boltsorhoz ereszkedünk, ahol a Gertrúd presszóban (18,8 km) van a következő ellenőrző állomás.

Innen tovább az országos jelzést balra, lefelé követve a parkolón keresztülvágunk, majd délnek fordulunk, s nemsokára újra keresztezzük a 24-es főutat (20,0 km). Ezután egy erdőirtás után érünk a Nyírjesi-erdészházhoz (22,7 km). Az erdészeti úton kelet felé megyünk tovább, követve a jelzést. Az erdészeti út éles jobb kanyarjában (23,4 km) mi egy ösvényen bal felé, fölfelé térünk a jelzés mentén, s nem sokára ismét keresztezzük a galyatetői országutat (23,6 km). A Csór-hegy oldalában, a jelzésen haladva érjük el az ellenőrző állomást (24,2 km), majd onnan leereszkedve, nem sokkal később a Mátra-nyerget (az országút parád-galyatetői elágazását). (25,0 km). Átkelve az országúton déli irányba fordulunk, s a jelzésen érjük el a Vörösmarty Fogadót (26,0 km), ahol erőleves vár. Ez után következik a túra "legkeményebb" része.

Az erőt vesztett túrázók itt még áttérhetnek az L túrára, amelynek szintideje 9 óra. Ebben az esetben innen a cél még 7,7 km, kb. 110 perc, végig a jelzésen lefelé. Ekkor az országút túloldalán, dél felé kell indulni, a jelzésen. Előbb a Nagy-Hidas-patakon kell átkelni (27,1 km), majd felkapaszkodunk Mátraházára (28,0 km). A jelzésen folytatjuk az utunkat dél felé, majd az országúton átkelve, kelet felől megkerüljük az edzőtábort és lefelé haladunk, továbbra is a -on. A szanatórium hátsó kerítése (28,5 km) mellett meredek, suvadásos patakmederhez érünk.
(Figyelem! A jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, igen veszélyes! Óvatosan kell haladni! Semmiképpen ne csúszkáljatok!)
A jelzésen, a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (29,8 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (31,7 km), ahonnan a jelzés egykettőre Mátrafüredre visz. A célt a Gyöngyösre vezető útról Abasár felé, balra letérve, majd az útról a sínek után jobbra fordulva érjük el.

Ha az "XL-esen" megyünk tovább, akkor előbb 50 m-t visszafelé (északnak) megyünk, majd a jelzést követve kelet felé vesszük az utunkat, ami a Kőris-mocsarat (27,9 km) érintve a Pisztrángos-tónál (29,2 km) lévő ellenőrző állomásra visz.

A jelzésen haladva keresztezzük a jelzést, majd a meredek, fárasztó oldalon felérünk a Sötét-lápa nyergébe (30,8 km). Innen Nyugat felé megyünk fölfelé a jelzésen Kékesre, ahol a csúcson lévő Sas-síházban ellenőrző állomás és tea vár (32,0 km).

A csúcskőnél a déli sípálya tetejét keresztezzük, s a betonúton megyünk lefelé. A parkoló alsó sarkában a jelzésen jobbra, nyugatnak folytatjuk az utunkat. Még kétszer érintjük a műutat, majd a bükkerdőben, a Nagy-nyaknál (33,2 km) jobb kéz felé ágazva a jelzésen haladunk lefelé. A szanatórium hátsó kerítésénél, a Mátraháza felől érkező jelzésbe csatlakozunk (34,9 km), amin balra, dél felé fordulunk, és a patak mentén lefelé megyünk tovább.

Figyelem! A jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, igen veszélyes! Érdemes óvatosan haladni, a nyomból kilépve a szűz hóban menni, túrabotot használni. Semmiképpen ne csúszkáljatok!

A jelzésen, a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (36,2 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (38,1 km), ahonnan a jelzés egykettőre Mátrafüredre visz. A célt (40,5 km) a Gyöngyösre vezető útról Abasár felé, balra letérve, majd az abasári útról a sínek után jobbra fordulva érhetünk el.
Dátum Szo, Január 29, 2011
Idõ 08:00 CET
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Csü, Január 20, 2011 13:31 GMT
Megjegyzések Nincs