Bejelentkezés 

SzalAdok a közösségi futáson a Városligetben

Leírás SzalAdok a közösségi futáson a Városligetben

Fuss és segíts!

Légy részese egy új kezdeményezésnek, mely a Novartis gyógyszergyár támogatásával valósul meg. Egy futás, mely több egy egyszerű futásnál. Ha részt veszel, akkor nem csupán felhívod a figyelmet egy fontos ügyre, hanem valós segítséget nyújthatsz.

Vannak olyan ügyek, emberek, akik nem tudnak maguk boldogulni, és támogatásra van szükségük. Nekik tudsz most segíteni, ráadásul nagyon egyszerűen. Nem kell mást tenned, csak részt venni május 18-án a SzalAdok közösségi futáson a Városligetben, ahol az általad megtett kilométerek utáni összeget kapja meg a „Kiknek segítünk?” menüpontban bemutatott 3 intézmény egyike. Hogy közülük melyik, azt te döntöd el.

Minél többet futsz, annál több pénzt gyűjthetsz:
1 km után 1000 Ft*-tal, 2 km után 2000 Ft*-tal, 3 km lefutása után pedig 3000 Ft*-tal segíted a rászoruló intézményt.

Regisztrálás: 2011.05.18. 07:30 – 08:00,
Rajt: 08:15
Miért SzalAdj?

Szolidaritás. Szép szó, de mit is jelent tulajdonképpen?

Nagyon egyszerűen meghatározva: a másokkal való együttérzést. Amikor mások segítéséről van szó, mindig arra kell gondolni, hogy vajon mi hogy éreznénk magunkat az ô helyükben? Nem esne nekünk is jól, hogy mások gondolnak ránk, és segíteni szeretnének? De, biztosan.

Ha sokan gondolkozunk így, akkor együtt valódi eredményeket tudunk elérni. Mert a kis segítség is segítség, ha pedig sokan adjuk, akkor az már csodákra képes!
Magyarországon ilyen még nem volt: középiskolások futással támogatnak civil szervezeteket, így hívva fel a figyelmet az önkéntesség és a szolidaritás fontosságára. A projekt célja a szolidaritás, mint egyéni és közösségi attitűd- és viselkedés témájának felvetése, valamint a szolidaritás és önkéntes segítségnyújtás élményének a megismertetése, elmélyítése. A program különösen aktuális idén, hiszen 2011-et az Európai Unió az Önkéntesség Évének nyilvánította, és ennek keretein belül igyekszik az uniós állampolgárok és kormányok figyelmét is felhívni az önkéntes tevékenységekre.

A projekt három elemből áll. A bevezető, úgynevezett érzékenyítő szakaszban egy rendhagyó osztályfőnöki órákon szólították meg a diákokat. Ezen alkalmak olyan kérdések köré szerveződtek, mint például: Kikkel vállaljunk szolidaritást? Kinek tudunk mi segítséget nyújtani? Miért jó segíteni és hogyan segítsünk? A kérdésekhez igazított játékos helyzetgyakorlatok segítségével mélyült a tanulók önismerete, visszajelzést kaphattak saját, szolidaritással kapcsolatos értékrendjükről, továbbá konkrét ismereteket is szerezhettek a segítségnyújtás egyéni és társadalmi formáiról.

A program második eleme a közösségi futás, ahol a diákok választhatnak három kerületi segélyszervezet közül, amelyet részvételükkel pénzadományhoz juttatnak, tehát anyagi ráfordítás nélkül, közvetetten járulhatnak hozzá egy-egy ügy támogatásához. Aki ezer métert fut, 1000, a kétezer métert szaladók 2000, a háromezer métert teljesítők 3000 forinttal támogatják a vakok, hajléktalan családok és a beteg csecsemők intézeteit. A futásra 2011. május 18-án reggel 8 órakor kerül sor a Városligetben, a Közlekedési Múzeumnál. A résztvevők a projekt honlapján (www.szaladok.hu) nyomon követhetik, hogy az adományuk hogyan hasznosul az adott szervezetnél.

A program harmadik eleme az önkéntesség, mely akkor valósulhat meg, amikor a tanulók már átérezték a segítségnyújtás örömét. Az érdeklődő fiatalok a futás után lehetőséget kapnak, hogy a három kerületi szervezet életében önkéntesként részt vegyenek.

A programba bevont iskolák: Álmos Vezér Gimnázium, Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Sylvester János Protestáns Gimnázium, Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet, Gyakorlóiskola

A programba bevont segélyszervezetek: Korai Fejlesztő Központ, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szatmár utcai Családok Átmeneti Otthona, Vakok Állami Intézete
Dátum Sze, Május 18, 2011
Idõ 08:15 CEST
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Sze, Május 18, 2011 14:49 GMT
Megjegyzések Nincs