Korábban is rengeteget sportoltam, azonban a futást csak alkalmanként és viszonylag rövid távokon (2-3000 méter)űztem. Idén nyáron kezdtem el ráérezni a hosszútávfutás ”ízére”. Augusztus elején összeszedtem egy sérülést, melynek következtében a jobb térdem bal oldala begyulladt, és alig volt mozgatható. 3 hét elteltével újrakezdtem az edzéseket, és támadt egy elhamarkodott ötletem: felkészülök a budapesti félmaratonra. 3 hét edzéssel, melyben voltak 7-10-17 kilométeres távok is mindenféle panasz nélkül, sikeresen abszolváltam a félmaratont is. Visszahűlve azonban ismét előjött az augusztusi sérülésem: bal térd begyulladt, kinyújtás-behajlítás csak nagy nehézségek árán sikerült. 4 nap gyulladáscsökkentő után a gyulladás elmúlt, azonban a térdkalácsomon, a bőr alatt ki tudok tapintani egy ”köteget” (ín v. szalag?), ami feltételezésem szerint a futás közbeni ismétlődő mozgás során irritálta a térdkalácsom. Kérdéseim, hogy miféle sérülés ez, egyszerű túlerőltetésből, vagy valami másból fakadhat, hogyan lehetne hatékonyan kezelni, mennyi ideig kell pihentetnem, van-e esély arra, hogy a későbbiekben is fussak hosszútávon (természetesen az ahhoz szükséges felkészülés után), egyáltalán milyen esélyei vannak a szövődménymentes felépülésnek?
Megtisztelő válaszáért előre is köszönettel:
Térd-kötőszövet?
Forum rules
Lábterápia.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz.
aki válaszol: Hollós Barna humánkineziológus
Lábterápia.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz.
aki válaszol: Hollós Barna humánkineziológus
- Éngyógytornám
Re: Térd-kötőszövet?
Kedves KingstonKai,
Érdemes lenne vmilyen képalkotó vizsgálatot végezni vagy legalább értő kezek által megvizsgálni.
Amúgy mindenképp változatos edzést javaslok (instabil felületek, agility, futóiskola, saját testsúly, stb.). A monoton terheléssel szembeni ellenállóképességet, a változatos edzéssel lehet növelni. Ez sok idő mert az edzéshez kiegészítő edzés társul. Az alkati adottságainkból adódó határainkat csak így tudjuk kitolni. Külön figyelmet érdemel a láb, mert felépítéséből adódóan kompenzálja az alsó végtagot (főleg térdet) érő hatásokat. Amit nem kompenzál az a térdre hárul, ami nem arra való és ilyen tüneteket produkálhat. Ezért van jelentősége a láb minél jobb, flexibilisebb állapotát segítő masszázsnak, manuális kezelésnek is.
Barna
Érdemes lenne vmilyen képalkotó vizsgálatot végezni vagy legalább értő kezek által megvizsgálni.
Amúgy mindenképp változatos edzést javaslok (instabil felületek, agility, futóiskola, saját testsúly, stb.). A monoton terheléssel szembeni ellenállóképességet, a változatos edzéssel lehet növelni. Ez sok idő mert az edzéshez kiegészítő edzés társul. Az alkati adottságainkból adódó határainkat csak így tudjuk kitolni. Külön figyelmet érdemel a láb, mert felépítéséből adódóan kompenzálja az alsó végtagot (főleg térdet) érő hatásokat. Amit nem kompenzál az a térdre hárul, ami nem arra való és ilyen tüneteket produkálhat. Ezért van jelentősége a láb minél jobb, flexibilisebb állapotát segítő masszázsnak, manuális kezelésnek is.
Barna